Puškinova Moskva

   Građani ruske prestonice puno pažnje poklanjaju svojoj prošlosti, tradiciji, vekovnim vrednostima. Sve njihove znamenite ličnosti prisutne su u moskovskoj duši na svakom koraku. Jedna od takvih je i Puškin, pesnik koji je svojim delom i dirljivom romantičnom životnom pričom označio jedno razdoblje umetnosti. Mnoga zdanja su posvećena njegovom životu  radu (galerije, bibliteke, muzeji…)

   Puškin je rođen u Moskvi 6. jun 1799.Znalo da se da Puškin traži ženu i da cilja na neke od najlepših Ruskinja. 1829. godine upoznao je Nataliju Gončarevu, kojom se i oženio 1831.Puškin je izazvao D’Antesa na dvoboj  1837. godine , zbog sumnje da se udvarao njegovoj supruzi.Dvoboj je održan 8. februara 1837.

   DVOBOJ:Prvi metak je opalio D’Antes. Pogodio je Puškina u stomak. Ovaj se uhvatio rukom za ranu i pao napred u sneg. Rukama se pridigao na kolena, uperio pištolj i pokušao da opali. Međutim, pištolj je bio pokvašen. Puškin je zatražio da zameni pištolj, što mu je i dozvoljeno. Opalio je, ali je metak je samo okrznuo D’Antesa. Puškin je ubrzo prenet u krevet, gde je doktor pokušao da mu sanira ranu. Ipak, Aleksandar Sergejevič Puškin je preminuo dva dana kasnije, 10. februar 1837. (29. januara po starom kalendaru).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>