Na dečjim krilima

    Naziv knjige je Na dečjim krilima. Izdavač je Agecija VITEZ iz Beograda, izdavač je Nedeljko Popadić i glavni urednik naš pesnik Dobrica Erić. Recenziju knige uradili je,u ime Ministarsva prosvete, Mr Radojko Damjanović. U ime Udruženja književnika Srbije svoje mišljenje su dali pesnici  Vlasta Cenić, Ljubomir Ćorilić i Miodrag Jakšić. Knjigu je ilustrovao Miroljub Sretenović, akademski slikar.

tragomsvogvremenanadecjimkrilima

RECENZENTI O MOJOJ KNJIZI:
Mr Radojko Damjanović
Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije
Školska uprava u Kragujevcu
MAŠTA – POETIKU I ESTETIKU VASPITANJA ČINI VAZDA SVEŽIM
(Zorica Mihajlović Ranitović – Na dečjim krilima)

„…. Ovde je dramski igrokaz cilj koji sublimira, ali i sredstvo kojim se vaspitava. Igrokaz nudi i ukršta stavove, postavlja pitanja, daje odgovore, otvara diskusije i daje teme koje je neophodno analizirati, organizovati nove diskusije za decu i odrasle i stalno, zanavljati razgovorom, dijalogom, raznovrsnom komunikacijom nužnost razmene kao sredstva za otkrivanje, osmišljavanje i razumevanje života, okoline i sebe samog…“

tragomsvogvremenanadecjimkrilima (2)
Ljubomir ĆORILIĆ
KRILATI IGROKAZI ZA ŠKOLSKU SCENU„… Ko bude pripremao ikrokaze iz ove knjige imaće u tekstu sve što je neophodno: majstorski oblikovane priče o događajima u porodici i školi, o odrastanju dece, polasku u školu, praznicima, o strpljivim roditeljima, godišnjim dobima, darovitosti dece. Iz ove knjige će deca, na pozorišni način, doznati da je „svako za nešto rođen“, pa i glumac za glumu – ako je zaista za to rođen…“

tragomsvogvremenanadecjimkrilima (3)

LEPO JE LETETI NA DEČJIM KRILIMA
(ili nekoliko reči o knjizi Zorice Mihajlović Ranitović)  Vlasta N. Cenić

„… Između korica smestilo se 16 pozorišnih slika za mlađe i starije osnovce. Teme su raznovrsne, prate svaki trenutak školskog i porodičnog života: jedna predstava je namenjena prijemu prvaka, druga opisuje proslavu školske slave; predstava NAŠE BAKE svojim sadržajem pruža priliku da se obogati osmomartovska priredba; da se odlično odgovori na temu Crvenog krsta, ili kada u školu dolazi Deda Mraz radi dodele paketića…“

tragomsvogvremenanadecjimkrilima (4)

tragomsvogvremenanadecjimkrilima (5)

SAVREMENA PORODICA (odlomak)

 Napomena: Predstava iznosi jednu od situacija savremenog, užurbanog doba, u kome niko nema vremena da sa detetom podeli  radost.

Na sceni se nalaze majka, otac, baka i deka. Mama se sprema za izlazak. Otac udubljeno radi na računaru. Baka, u kućnom ogrtaču,sa naočarima na nosu,gleda TV. Deka skuplja i smešta figure u šahovsku tablu.

DEČAK (Nosi ranac na leđima ,kačket na glavi.Ushićeno prilazi mami i razdragano joj se obraća.): Mama,kaži (naglašeno) dragička!

MAMA (U ruci drži ogledalo, maže usne ružom. Nezainteresovano mu se obraća.): Dragička, dragička.I dalje maže usne i užurbano govori.) Sine, sad me pusti, molim te! Ako zakasnim u kozmetički salon – od mog kvarcovanja nema (naglašeno) ništa. (Odlazi i dovikuje.) Pričaćemo posle!

(Dečak gleda za majkom.Maše joj,a zatim polako prilazi ocu koji sedi za računarom.)

DEČAK: Tata,tata, reci:dragička.

TATA (ljutito): Ma kakva sad (naglašeno) igračka!

DEČAK (tiho i molećivo): Ne – igračka, već:  dragička.

TATA  (ljutito): Opet si našao mene da maltretiraš. Da li očevi služe za još nešto, ili samo za to?!  Vreme je da shvatiš (naglašeno) da deca treba  da poštuju roditeljske obaveze!

(Tužan, dečak odlazi kod bake koja gleda TV.)

 DEČAK: Bako, imam jednu lepu vest koju bih želeo da ti kažem.

BAKA: Uh, ljubi ga baka! (Ljubi ga u obraz.) Pošto je vest tako lepa, neka malo sačeka. Moja omiljena  španska serija završava se za dvadesetak minuta.

(Dečak skida kačket i ranac i trči deki. Deka  drži šah tablu pod rukom, stavlja šešir na glavu i sprema se da krene.)

 DEČAK (ozareno): E, deko, baš lepo da si ti tu!  Da ti ispričam kako…

DEKA (Žuri ka vratima i prekida dečaka u pola rečenice.): Slušaj, sunce dekino, sad moram da idem da pobedim jednu partiju onog izlapelog Lazu. Čim završim, doći ću  da se ti i ja ispričamo kao stari drugari. (Mazi ga po glavi i odlazi.)

 Dečak oblači jaknu i izlazi iz stana, tužan. Sreće problematičnog momka iz njihovog kraja.  ……………………………

tragomsvogvremenanadecjimkrilima (6)

O  AUTORU

    Zorica Mihajlović je roćena 1968.god. Završila je Pedagošku akademiju u Jagodini. Diplomu profesora srpskog jezika i književnosti stekla je na beogradskom Filološkom fakultetu. Živi i radi u Kragujevcu.

Na dečjim krilima je njena prva knjiga predstava za decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>