Kolo srpskih sestara

Sestrinsko kolo

19. maja leta Gospodnjeg 2018.

Potpisivanje regionalne Povelje o saradnji svh Mesnih odbora Kola SS.

Tim povodo izvedena je predsatav „SVETOSAVLJE PREKO SOLUNA“

 Predsednica Kola Tatjana Marinković :

„U jednom danu, na jednom mestu toliko ljubavi, dobrote i pozitivne energije…
Istorijski dan za jedno najstarije humanitarno-kulturno prosvetiteljsko udruženje koje su osnovale velike srpkinje, mi sledimo njihov put, dug 115 godina i kao što su one pisale istoriju, pišemo je i mi koje je Gospod postavio na njihov put ljubavi, dobrote i požrtvovanja…Ovo je snaga Sabora, a znam da će se svakom narednom skupštinom uvećavati naša sestrinska povezanost, ljubav i dobrota…Neka ostane našim pokolenjima na mnogaja leta.“

Kolo uvek najavljuje povezanost, ujednačenost, uigranost.

Kolo se pravi sa ciljem da traje i da bi po predviđenim koracima odigralo, od njega očekivanu, igru. A, kada kolo sačine sestre, to je onda spoj ljubavi, požrtvovanja, trajanja i one nesebičnosti koja nas svakog trena čini ponosnim što smo pripadnici tog kola.

Srpkinja je Božja promisao koja ume da bude žena, majka, borac. Ali, njena duša iznad svega voli da bude sestra. Tu odanost i toplinu ona nosi u sebi uroćeno  kod svih generacija.

To je deo našeg moralnog načela.  Naš narod gaji kult sestrinstva odkad postoji.

Svi srpski prestoli imali su u svom smenjivanju divne priče o tome. Tako je i došlo do toga da se 1903. godine formira Kolo srpskih sestara.  Mali pokušaj da se pomogne našim stradalnicima tog vremena, prerastao je u nešto što traje punuh 115 godina.

Vreme, kao jedini svedok vrednosti, tvrdi da je opstanak Kola zasnovan na ispravnim načelima, i na onom delu duše koja uvek diše i živi za druge.

U tom Kolu upletena je cela naša istorija. Tu su svi oni pokušaji da se izborimo, sačuvamo, pomognemo.

Humanost i čovekoljublje čine temelj na kome Kolo igra svoju igru više od jednog veka. U tom temelju krije se sva snaga našeg naroda, sva odlučnost, trpeljivost i svetosavlje kao jedini putokaz koji vodi ka ljubavi, ka životu.

Zorica Mihajlović

 

Mamin blagdan – MATERICE , decembar 2018.

U Domu za decu bez roditelja MLADOST Kolo srpskih sestara je na Materice odnelo paketiće. Tom prilikom su učenici OŠ “ Mirko Jovanović“ izveli prigodan program. 

tragomsvogvremenamaterice 2018

Nedeljkova „PORUKA“ u Kragujevcu, april 2015.

 Kolo srpskih sestara osvežilo je dušu Kragujevčana novim stihovima, novim tonovima.
   U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 28. aprila 2015. održana je promocija pesnika Nedeljka Popadića povodom zbirke ljubavnih pesama POŠALJI VIŠE TU PORUKU.
   Te večeri svoje stihove kazivali su i pesnici Dragoljub Stanković, Zorica Mihajlović i aforističar Rade Đerković. U muzičkom delu nastupali su ktagujevački muzičar Zotan Tasić i gimnazijalka Katarina Matić.

Mamin blagdan – MATERICE, decembar 2014.

U Eparhijskom domu u Kragujevcu Kolo srpskih sestara je prigodnim programom obeležilo današnji blagdan Materice. Muzički deo programa je izveo hor „Sveti Sava“, a dramski i recitatorski deo su izveli učenici OŠ „SvetiSava“ i „Mirko Jovanović“, kao i članice Devojčkog kola.

KOLO, KOLO, NAOKOLO, NAPLETENO, NAVEZENO …

novembar, 2014.

      U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije Kolo srpskih sestara je organizovalo i održalo predavanje o ulozi Srpkinja u Prvom svetskom ratu. Izlagale su Ljubica Žikić i Lela Vujošević.

     Tom prilikom Kolo je primilo nove članice .Nove članice svojim ulaskom u Kolo unele su novu snagu, nove ideje. Neka je srećno i njima i Kolu.Već godinama u okviru rada Mesnog odbora Kola srpskih sestara u Kragujevcu postoji i Devojačko kolo. I ono je primilo nove članice.

 

 

U POHODE SENIMA JUNAKA KOLUBARSKE BITKE, oktobar 2015.

Kolo srpskih sestara je organizovalo putovanje U POHODE SENIMA JUNAKA KOLUBARSKE BITKE. Tom prilikom smo obišli znamenita mesta zapadne Srbije. Uz divno druženje Kolo je posvetilo pažnju sadržaju koji je pratio cilj putovanja. Tako smo obišli Lazarevac, Valjevo, manastir Lelić i Ćelije. 


KOLO u poseti Zrenjaninu, septembar 2015.

Kao gosti zrenjaninskog udruženja „SVOME GRADU S LJUBAVLJU“, članice KOLA su imale veliku čast i zadovoljstvo da prusustvuju umetničkoj večeri. 
Desetogodišnji jubilej Društvo je proslavilo u svom pozorištu. Gosti su bili znamenita imena čije mudre reči učiniše da se veče dugo pamti. 

PROSLAVA  110  GODINA  OSNIVANJA  UDRUŽENJA  “KOLO SRPSKIH SESTARA „

    Na Krstovdan, 27.9.2013. godine kragujevački Odbor Kola srpskih sestara je organizovao proslavu 110 godina postojanja Kola.         Svečanost je održana u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Gosti su bile članice Kola iz Niša, Pirota, Vranja,Prokuplja, Kumanova, Beograda, Kraljeva. Pored njih, svečanosti su prisustvovali i gosti iz Skupštine grada, Školske uprave, Muzičke škole, Prve gimnazije Crvenog krsta, Saveza penzionera i mnogobrojnih udruženja, sa kojima Kolo dugo sarađuje.

Program je u svom sadržaju imao besednički i koncertni deo. Pripala mi je časta da budem organizator programa.
Nakon svečanosti sestre domaćini su organizovale svojim gošćama posetu našeg grada.
Sestrinsko druženje se završilo uz igru i pesmu.
Hvala svima koji su došli da označimo 110 godina čovekoljublja i humanosti na sestrinski način.

„ČOVEK SNUJE, A BOG ODREĐUJE“

   Pre 110 godina u Srbji je osnovano udruženje Kolo srpskih sestra. Taj jublej se ove godine proslavlja u svim Odborima širom Srbije. Tim povodom u je u Nišu 28.8.2013, godine organizovana svečanost u niškom Odboru KSS.
    Svečanost je započeta u sali opštine Medijana, nastavljena osveštavanjen česme sa simbolom KSS, obilaskom grada i znamenitih mesta i divnim druženjem uz bogatu nišku trpezu.
   Bilo je lepo to sestinsko druženje prožeto poverenjem, radošću i raznemom humanih životnih priča koje ovo udruženje odvajaju od drugih.
   Hvala domaćinima!

DEČJA I MAJČINSKA RADOST – MATERICE

  U Eparhijskom domu u Kragujevcu Kolo srpskih sestara je prigodnim programom obeležilo blagdan Materice 30.12.2012.godine. Mališani su svojim nastupom ulepšali dan. Mladi muzičari svojim tonovima obogatiše program.

tragomsvogvremenakolosrpskihsestara dddUčenici OŠ „Mirko Jovanović“ dobitnici su nagrade za literarni konkurs MAJKA – NEISCRPNI HRAM LJUBAVI. Prvo mesto je osvojila učenica Andrijana Vitošević, drugo Hristina Bukvić, treće mesto je osvojio Andrija Bogdanović. Posebnu pohvalu je dobila učenica Marija Ašanin. Hvala KOLU i svima koji su sa nama danas podelili majčinske i dečje radost.

Tako se ja uhvatih u Kolo srpskih sestara

    U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, 30.10.2012. godine, sa početkom u 19 časova, održan je skup udruženja Kolo srpskih sestara. Veče je bilo posvećeno kragujevačkoj pesnikinji Slobodanki Luković.

tragomsvogvremenakolosrpskihsestara

 Tom prilikom je uduženje primilo i nove članove. Među njima bila sam i ja. Pored divnih stihova, delova poeme „Kamena gnezda“ i nadahnutih soneta, veče su nam ulepšali i učenici Muzičke škole. Zahvaljujem se onima koji me predložiše. Radujem se saradnji sa ljudima, koji pored humanosti, vrednuju i književnu reč.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>