Nagrada „ŠEŠIR PROFESORA KOSTE VUJIĆA“

Plaketa „ŠEŠIR PROFESORA KOSTE VUJIĆA“

(2017)

„Škola mira“ pod pokroviteljstvom Ministartva prosvete Republike Srbije u školskoj 2016/2017. sprovelo je projekat „U svakoj školi ima po neki profesor Kosta Vujić“. Kriterijum su usaglasili učenici, koji su jedino imali pravo glasanja. Plaketu sam osvojila sa preko 70% glasova učenika.

To je čast i nagrada za životno delo!

Hvala vam, dragi moji učenici!

Iz medija:
Profesor PetarStefanović, koji jepre 28 godina osnovao Školu mira, a koja je sada nosilac projekta istakao je: Prvi put u Srbij organizujemo dodeljivanje priznanja kojeće određivati naši učenici. Sva dosadašnja priznanja u prosveti dodeljivale su neke institucije.Naša ideja je da motivišemo našu decu da prepoznaju najbolje nastavnike. Mićemo u aprilu u Kragujevačkoj gimnaziji dodeliti priznanje „Šešir profesora Koste Vujića”. Dizajn priznanja uradio je poznati kragujevački umetnik i zlatar Slavoljub Galić Đani. Škole u ovom pilot projektu izabrali smo po više kriterijuma da bi dobijena slika bila što objektivnija, a to su gradske, seoske i prigradske škole. Posle prve dodele priznanja „Šešir profesora Koste Vujića” , objasnio je Stefanović, profesor u penziji 

 

 

 

 

Moj govor sa dodele plakete u ime svoh dobitnika:

Poštovani,

Čast nam  je što se ovde nalazimo  danas ovim povodom, izabrani od učenika,  čiji rast jeste naša budućnost. Izabrani smo od onih čijom dušom ne vlada interes, već iskrenost i ljubav. Dodelili su nam zvalje koje nosi u sebi oličenje profesora sa osobinama koje su legendarne.

Uspeh je biti nastavnik koji može poneti ime nosioca ŠEŠIRA PROFESORA KOSTE  VUJIĆA. Znamo da to nije običan šešir. Da je to, zapravo, izvor iz kojeg teče nepregledna reka pedagoške ljubavi, sposobnosti i duhovnog odrastanja. Smatramo ga izuzetnom nagradom koja se prosvetnom radniku može dodeliti.

Zato ću danas ovde, bez lažne skromnosti, u ime svih dobitnika reći: ponosni smo!

Duša nam je puna jer iskrenim dugogodišnjim radom  doživesmo Andrićeve reči: „Život nam vraća ono što pružamo drugima.“

Učionica je naše carstvo, ali, učenici nam nisu ni podanici, ni vladari. To su mladi ljudi koji imaju izoštrena čula za svet oko sebe. Više osećaju, nego što misle. Rasuđuju dušom. U toliko je profesorski zadatak teži, jer koliko im ulivamo dobrote, toliko im moramo dati i mudrosti. Tom ravnotežom oni postaju svesni vrednosti i lepote svog i tuđeg života.

Škola je u savremeno doba postala mesto socijalne porodice gde deca traže ljubav, podršku, savet, razumevanje, a ćesto i utočište. Ako im to pružimo, možemo  ih sačuvati od „zlih udara“ koji su im sve više na dohvat ruke. Snaga ljubavi,dobrote jedino je moćno oružje protiv poljuljanih ljudskih vrednosti.

Profesor nije profesor samo u učionici, on je to uvek i svuda. Iz njega spontano svakog trena izbija nada i vera da će od mladih bića stvoriti, pre svega dobre ljude, a onda obrazovani deo društva koji će služiti za korist, čast i ponos svom  domu i rodu.

Put do čuvenog ŠEŠIRA posut je velikim radom, i pre svega posvećenošću. Iako se lik profesora u poslednjim decenijama poljuljao, možemo ga očuvati težnjom da ne budemo samo:

  • Dobri –  već i kvalitetni;
  • Da ne budemo samo odgovorni – već i  odlučni:
  • Da ne postajemo pokorni – već  prilagodljivi.

Sve to možemo ako shvatimo da je naša uloga velika. Iskonski istinitim pristupom možemo vaskrsnuti sjaj škole, sjaj vaspitanja i obrazovanja.

Neka ovaj „Kostin šešir“ bude sinonim za sve napretke i uspehe u našem radu.—- Zahvaljujem se u ime dobitnika. Nastojaćemo da nastavino svoj rad i potvrdimo da ovde danas nismo slučajno.

Pozdraviću vas stihovima Miroslava Antića:

 

SVAKO DETE IMA KRILA,

SAMO TREBA DA SE SETI,

GDE SU KRILA SAKRIVENA,

PA ĆE ODMAH DA POLETI.

 Naš zadatak je da ih podsetimo: gde su im krila!

Hvala!

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada

 

                                 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>